wortal Ewy Lality J. Kałuskiej    
« strona główna ezo
Kalendarium warsztatów   Metoda odpinania Ezo ogłoszenia Mnisi i ja
bioterapia, radiestezja, reiki
ustawienia rodzinne wg. B. Hellingera
książki polecane
Ezo ogłoszenia - darmowa gazetka reklamowa MAMAeBABY - Przede wszystkim dla Kobiet
Zamieść artykuł na CUDownymportalu Reklama w portalu
zamów
Dariusz Loga - Mistyczne Wczasy z Regresingiem Indie Goa Tradycyjna Medycyna Chińska Uśmiech słońca Merhlin Medytacja dla Polski
codziennie o godz. 2200

aktualności
archiwum
ciekawe linki
CUDowne randki
czat
czat-archiwum
e-kartki
forum
kalendarium
komentarze
książki online
księga gości
lista terapeutów
pomoc
redakcja
reklama
spis artykułów
sylwetki
użytkownicy
wyszukiwarka

sklepy i restauracje
  wegetariańskie



ranking
Subskrypcja »

Jeśli chcesz być powiadamiany o nowościach na tej stronie, wpisz swój adres e-mail.


zapisz | wypisz
Aktualizacja: 2014-11-17
© 2002 - 2014 CUDownyportal.pl

wykonanie witryny:

9gods.com

administracja:
enedue.com




  poleć znajomemu · komentarze [2]
grupa: Odchudzanie · wersja do druku
2006-04-17 Kałuska Ewa Lalita J.
Dieta płynna, gorąca woda w procesie redukcji nadwagi

Dieta płynna jest skuteczna. Dzięki niej spożywasz lekkostrawne pożywienie i wzmacniasz trawienie. Możesz jeść wszystko, na co masz ochotę, jedyny warunek – pożywienie ma być płynne tak, abyś mógł je wypić przez rurkę. Daje ona najlepsze efekty, kiedy używamy do niej świeżych i jednocześnie zdrowych produktów.

Najlepsze są tu różnego rodzaju zupy na wywarach warzywnych, świeże soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe, ciepłe mleko, zmiksowane z wodą ziarna zbóż. Właściwie można zmiksować każdy produkt z ciepłym płynem. Takie pożywienie można jeść w dowolnych ilościach, jak często chcemy. Niektórym wystarczają soki warzywne czy owocowe, czują się po nich znakomicie i nie narzekają na brak energii. Inni wolą bardziej konkretne "picie", np. zmiksowane warzywa czy ziarna zbóż. Stosując taką dietę, masz więcej energii oraz poczucie lekkości. Płynną dietę stosuj przynajmniej raz w tygodniu.

Inny skuteczny sposób pomocny przy redukcji nadwagi to popijanie gorącej wody. Tu mniej ważna jest jej ilość, dużo ważniejsza jest częstotliwość, z jaką ją popijamy. Aby metoda ta odniosła pożądany skutek, woda powinna być rzeczywiście gorąca. Najlepiej pić ją co pół godziny. Jeżeli to dla ciebie na początek zbyt często, wystarczy, abyś wypił kilka łyków co godzinę. Po kilku dniach regularnego picia gorącej wody poczujesz jej równoważące i kojące efekty. Przez kilka pierwszych tygodni będziesz wydalał więcej moczu, a dzieje się tak dlatego, iż z ciała wypłukiwane są toksyny. Po kilku tygodniach zwiększone wydalanie moczu ustanie.

Dobrze byłoby, gdyby częste popijanie gorącej wody oraz dieta płynna (przynajmniej raz w tygodniu) stały się twoimi nowymi nawykami.

Imbir jest znakomitą przyprawą pobudzającą trawienie. Staraj się jadać imbir na kilka minut przed posiłkiem. Może to być imbir pod różnymi postaciami: imbir marynowany, sok imbirowy, herbata imbirowa. Dzięki imbirowi pokarm jest lepiej trawiony, przyspiesza on przemianę materii i pomaga przetwarzać pokarm w energię, a nie w tłuszcz.

Przepisy:
Imbir marynowany:
Zetrzyj na tarce niewielki kawałek korzenia imbiru. Wciśnij do niego kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Zjadaj odrobinę tak przyrządzonego imbiru kilka minut przed każdym posiłkiem.

Sok imbirowy:
Obierz ze skórki korzeń imbiru o długości około 2,5 cm, pokrój go na kawałki, zmiksuj z ćwiartką szklanki wody i osłódź miodem. Wypijaj niewielką ilość przed każdym posiłkiem.

Herbata imbirowa:
Wlej kubek wody do rondelka, dodaj szczyptę sproszkowanego imbiru i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia i popijaj przed każdym posiłkiem. Stopniowo zwiększaj ilość imbiru dochodząc do 1/8 łyżeczki.

Inne bardzo przydatne przyprawy to: kurkuma, kardamon, cynamon, goździki, gorczyca i czarny pieprz.

Unikaj picia napojów gazowanych – zakłócają one proces trawienia. Napoje gazowane zniekształcają nasze naturalne odczucie głodu, powodując nieregularne lub fałszywe jego sygnały.

Oto kilka przepisów ułatwiających zastosowanie diety płynnej.

Śniadanie
Filiżanka gorącej wody, płatki z mlekiem.
Najpierw namocz płatki, a w międzyczasie wypij filiżankę gorącej wody, po 20 minutach przygotuj płatki.

Przepis na płatki:
Różnego rodzaju płatki:
- pszenne
- żytnie
- owsiane
- jęczmienne
namocz na 20 minut w ciepłym mleku, następnie dodaj kilka łyżeczek dżemu na fruktozie, dodaj zsiadłe mleko. Namoczone płatki zmiksuj z zsiadłym mlekiem i dżemem do konsystencji gęstej śmietany.
Do płatków śniadaniowych możesz dodawać suszone owoce (najlepiej suszone na słońcu, niesiarkowane – są już takie w sprzedaży), wiórki kokosowe, tarte surowe owoce. Możesz doprawić je cynamonem, odrobiną wanilii itd.

Na zakończenie herbata z dzikiej róży.

Obiad
Filiżanka gorącej wody, zmiksowana zupa warzywna.
Rozpocznij od wypicia filiżanki gorącej wody, następnie wypij zupę w dowolnej ilości.

Zupy - nadają się tu wszelkiego rodzaju zupy wielo- lub jednowarzywne, także zupy kremy.

Kolacja
Filiżanka gorącej wody, koktajl owocowy.
Zacznij od wody, następnie zmiksuj zsiadłe mleko z owocami (jagody, maliny, truskawki) + fruktoza.

Możesz także pić świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. Soki owocowe możesz podgrzewać, doprawiać cynamonem, imbirem lub innymi rozgrzewającymi przyprawami. Soki warzywne można zmieszać z naturalnym kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem. Na początek dobrze jest pić soki rozwodnione. 




zgłoś błąd · do góry